Welcome Guest ( Log In | Register ) Resend Validation Email


  Reply to this topicStart new topicStart Poll

Thread Rating: 0 votes, 0.00 average.  Rate:  
  • Thread Rating: 0 votes, 0.00 average.  Rate:  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
> Chihiro MAME Emulation progress?, Emu for WMMT1-3
RIT_ninja
Posted: Oct 13 2014, 09:37 PM
Quote Post


Got Pedometer?
**********

Group: Advanced Members
Posts: 1,789
Member No.: 213
Joined: Jun 8th 2007
Location: Taipei/Nagoya





So I got my hands on a copy of Maximum Tune 3 and 3DX+ dump, does anyone have a clue on how the Chihiro emulation works on MAME?

There's some source code here, but it's all moonspeak to me:
http://mamedev.org/source/src/mame/drivers/chihiro.c.html

I noticed Chihiro might only work on WMMT and WMMT2, their GD-rom data can be found on places like coolrom

This post has been edited by RIT_ninja on Oct 13 2014, 09:44 PM
PMEmail PosterUsers WebsiteMSN
Top
Deskyx
Posted: Oct 14 2014, 02:49 AM
Quote Post


Closet Weaboo
**********

Group: Advanced Members
Posts: 2,042
Member No.: 10,078
Joined: Sep 20th 2014
Location: Pittsburgh, PA





If you can't get it to work, is it possible to extract the 3D models for modding purposes?
PMEmail Poster
Top
WRX22B1998
Posted: Oct 14 2014, 03:55 AM
Quote Post


22B - Ultimate Impreza
**********

Group: Core Members
Posts: 12,677
Member No.: 4,234
Joined: Dec 21st 2008
Location: Sydney, NSW, Australia.





if its anything like the other stuff (neogeo for example) you need to get the bios zip file to match the respective rom (like you needed neogeo.zip for metal slug) so you need some CHD or zip file with the chihiro bios to run alongside wmmt2/3

QUOTE
If you can't get it to work, is it possible to extract the 3D models for modding purposes?


(IMG:http://i.imgur.com/YAGpXPdb.jpg)

if you can't get it to work how do you extract the models

This post has been edited by WRX22B1998 on Oct 14 2014, 03:57 AM
PMEmail PosterUsers WebsiteMSN
Top
Lonewolf
Posted: Oct 14 2014, 04:46 AM
Quote Post


Le Hopeless Romantic Wolfie
**********

Group: Advanced Members
Posts: 3,131
Member No.: 8,252
Joined: Jan 2nd 2012
Location: Philippines





I think you can still pull out stuff from the ROM.
What's important is that the contents of the ROM can be read and taken out.
If that is possible, then the only problem left would be if the data is encrypted.
PMEmail Poster
Top
Deskyx
Posted: Oct 14 2014, 05:29 AM
Quote Post


Closet Weaboo
**********

Group: Advanced Members
Posts: 2,042
Member No.: 10,078
Joined: Sep 20th 2014
Location: Pittsburgh, PA





QUOTE (WRX22B1998 @ 1 hour, 33 minutes ago)
if its anything like the other stuff (neogeo for example) you need to get the bios zip file to match the respective rom (like you needed neogeo.zip for metal slug) so you need some CHD or zip file with the chihiro bios to run alongside wmmt2/3



(IMG:http://i.imgur.com/YAGpXPdb.jpg)

if you can't get it to work how do you extract the models

You don't need the game to be running to extract data from the ROM.

Would make some sweet NFSMW mods. Finally another source to rip from aside from FM and Juiced 2.
PMEmail Poster
Top
Kenzz
Posted: Oct 14 2014, 05:42 AM
Quote Post


i wanan b da berry best
**********

Group: Core Members
Posts: 11,204
Member No.: 5,492
Joined: Jul 11th 2009
Location: Sydney, Australia.





SPOILER


YOUTUBE ( https://www.youtube.com/watch?v=b7tLNQwoy-M )


BUt yea isn't this topic not allowed and/or illegal for da forumz

This post has been edited by Kenzz on Oct 14 2014, 05:44 AM
PM
Top
RIT_ninja
Posted: Oct 14 2014, 05:59 AM
Quote Post


Got Pedometer?
**********

Group: Advanced Members
Posts: 1,789
Member No.: 213
Joined: Jun 8th 2007
Location: Taipei/Nagoya





QUOTE (Kenzz @ 17 minutes, 9 seconds ago)
SPOILER


YOUTUBE ( https://www.youtube.com/watch?v=b7tLNQwoy-M )


BUt yea isn't this topic not allowed and/or illegal for da forumz

Objection!

I have read the forum guidelines and nothing has state anything "illegal" or mentions of "emulation".

In terms of emulation rules, technically WMMT1-2 roms can be distributed legally under 10+ years release date rule. WMMT3 will have to wait until at least 2017. However I have possession of WMMT3 and 3DX+ dumps, but I chose not to distribute because I have paid my share to obtain them.

WMMT2 does not require a mod to work on ID3 cabs, it simply works because it uses the same input methods and Sega Chihiro. As long as drivers are written for steering wheels such as Logitech G25, technically it will work with ID1-3 and WMMT. You can even run Gundam Battle on ID cab for shits and giggles

This post has been edited by RIT_ninja on Oct 14 2014, 06:04 AM
PMEmail PosterUsers WebsiteMSN
Top
Kenzz
Posted: Oct 14 2014, 06:17 AM
Quote Post


i wanan b da berry best
**********

Group: Core Members
Posts: 11,204
Member No.: 5,492
Joined: Jul 11th 2009
Location: Sydney, Australia.





QUOTE (RIT_ninja @ Yesterday, 11:59 PM)
Objection!

I have read the forum guidelines and nothing has state anything "illegal" or mentions of "emulation".

In terms of emulation rules, technically WMMT1-2 roms can be distributed legally under 10+ years release date rule. WMMT3 will have to wait until at least 2017. However I have possession of WMMT3 and 3DX+ dumps, but I chose not to distribute because I have paid my share to obtain them.

WMMT2 does not require a mod to work on ID3 cabs, it simply works because it uses the same input methods and Sega Chihiro. As long as drivers are written for steering wheels such as Logitech G25, technically it will work with ID1-3 and WMMT. You can even run Gundam Battle on ID cab for shits and giggles

all i gotta say is, i m jelly coz u got such aweomsness,
I wish i could put up a custom pc and put wmt3 and its each version with its own hardware customz and set up a rig and play the darn game.

WIth full saving features and wat notm but im not a super tecchher plro
PM
Top
RIT_ninja
Posted: Oct 14 2014, 06:18 AM
Quote Post


Got Pedometer?
**********

Group: Advanced Members
Posts: 1,789
Member No.: 213
Joined: Jun 8th 2007
Location: Taipei/Nagoya





QUOTE (Kenzz @ 1 minute, 35 seconds ago)
all i gotta say is, i m jelly coz u got such aweomsness,
I wish  i could put up a custom pc and put wmt3 and its each version with its own hardware customz and set up a rig and play the darn game.

WIth full saving features and wat notm but im not a super tecchher plro

If you got money, don't bother with emulation, just find a cheap Chihiro and DIY all the other parts like steering wheel and LCD screen

I won't say much but if the arcade racing scene has as much dedication and talents as the arcade music game scene, we could all be playing ID7 and WMMT3DX+ at home with USB Steering wheels on our computers. But to be honest, music games run on Windows, racing games don't. That's the hardest part, compatibility

This post has been edited by RIT_ninja on Oct 14 2014, 06:21 AM
PMEmail PosterUsers WebsiteMSN
Top
Deskyx
Posted: Oct 14 2014, 06:19 AM
Quote Post


Closet Weaboo
**********

Group: Advanced Members
Posts: 2,042
Member No.: 10,078
Joined: Sep 20th 2014
Location: Pittsburgh, PA





Which begs another question. How does one "acquire" the ROM?
PMEmail Poster
Top
Kenzz
Posted: Oct 14 2014, 06:19 AM
Quote Post


i wanan b da berry best
**********

Group: Core Members
Posts: 11,204
Member No.: 5,492
Joined: Jul 11th 2009
Location: Sydney, Australia.





Unfortunately, I "HAD" money for at least a twin-set of MT3DX+.

It's gone now. I was considering getting it too, but I realized It wasn't proper.
I can still get ID3 cab but.... still.... ID3 cards supplies are like.. hard mode.


[ Post merged on Oct 14 2014, 06:21 AM ]
QUOTE (Deskyx @ Today, 12:19 AM)
Which begs another question. How does one "acquire" the ROM?

Illegal Content Spotted! Must Censor nao. (w00t)
PM
Top
RIT_ninja
Posted: Oct 14 2014, 06:23 AM
Quote Post


Got Pedometer?
**********

Group: Advanced Members
Posts: 1,789
Member No.: 213
Joined: Jun 8th 2007
Location: Taipei/Nagoya





QUOTE (Deskyx @ 4 minutes, 8 seconds ago)
Which begs another question. How does one "acquire" the ROM?

That I will not say. But the proper way is to have the tools to dump a legally obtained CHD including a security key it comes with. If you find a CHD on ebay without a key, DO NOT BUY! It's a big waste of $200-300 usd

back on topic:

this is what happened to this guy when he ran WMMT2 on MAME
YOUTUBE ( https://www.youtube.com/watch?v=7BYjSDVFITQ )


this is about almost a year ago, hence why I ask whether there's any progress

This post has been edited by RIT_ninja on Oct 14 2014, 06:25 AM
PMEmail PosterUsers WebsiteMSN
Top
Kenzz
Posted: Oct 14 2014, 06:25 AM
Quote Post


i wanan b da berry best
**********

Group: Core Members
Posts: 11,204
Member No.: 5,492
Joined: Jul 11th 2009
Location: Sydney, Australia.





That I know, also speaking of this topic made me wanna save up for a single or twin set of 3dx+ cabs.
Because 3DX+ is best MT.
Then I'll try get MT2.
PM
Top
RIT_ninja
Posted: Oct 14 2014, 06:27 AM
Quote Post


Got Pedometer?
**********

Group: Advanced Members
Posts: 1,789
Member No.: 213
Joined: Jun 8th 2007
Location: Taipei/Nagoya





QUOTE (Kenzz @ 2 minutes, 47 seconds ago)
That I know, also speaking of this topic made me wanna save up for a single or twin set of 3dx+ cabs.
Because 3DX+ is best MT.
Then I'll try get MT2.

make sure the MT2 machine has been well-kept, most have burnt components because of overheating. Never mind the abused wheel, seats, pedals, and shifter (oh god). You'd be lucky to find one with buttons that don't need new switches either. Not to mention you will definitely need to purchase a new card reader, ink, and new cards (an additional $1000-2000usd depends how namco charges)

Essentially, buying a MT2 machine is like buying a 180SX or S13. Good luck finding one in good shape. MT3 machines are going in the same category soon

This post has been edited by RIT_ninja on Oct 14 2014, 06:29 AM
PMEmail PosterUsers WebsiteMSN
Top
Kenzz
Posted: Oct 14 2014, 06:29 AM
Quote Post


i wanan b da berry best
**********

Group: Core Members
Posts: 11,204
Member No.: 5,492
Joined: Jul 11th 2009
Location: Sydney, Australia.





I might try get off from my local net cafe arcade boss. But he's gonna charge a premium...
But then again better risk-safe than sorry from online with tax and freight. And customs.
PM
Top
RIT_ninja
Posted: Oct 14 2014, 06:31 AM
Quote Post


Got Pedometer?
**********

Group: Advanced Members
Posts: 1,789
Member No.: 213
Joined: Jun 8th 2007
Location: Taipei/Nagoya





QUOTE (Kenzz @ 1 minute, 34 seconds ago)
I might try get off from my local net cafe arcade boss. But he's gonna charge a premium...
But then again better risk-safe than sorry from online with tax and freight. And customs.

I don't know how much 3dx+ machines go for these days, but you're probably looking at $8000+usd in good condition. If someone's feeling generous, you might find one under $7000, but no less than $5000 unless it needs major fixing

you can check Alibaba:
http://www.alibaba.com/showroom/midnight-m...me-machine.html

This post has been edited by RIT_ninja on Oct 14 2014, 06:33 AM
PMEmail PosterUsers WebsiteMSN
Top
Kenzz
Posted: Oct 14 2014, 06:40 AM
Quote Post


i wanan b da berry best
**********

Group: Core Members
Posts: 11,204
Member No.: 5,492
Joined: Jul 11th 2009
Location: Sydney, Australia.





Found an old email that I asked from the arcade online before, $7500 each.
=/ Actually it wouldn't be that bad, I'd still have to buy lots of bulk 3DX+ series cards online to use to tune carrsss
PM
Top
Deskyx
Posted: Oct 14 2014, 07:12 AM
Quote Post


Closet Weaboo
**********

Group: Advanced Members
Posts: 2,042
Member No.: 10,078
Joined: Sep 20th 2014
Location: Pittsburgh, PA





Figured it would run awful. Which is why I suggested you extract the game data such as car geometry and/or course geometry, or music tracks.

Of course you shouldn't do any of this because I asked you to, because I have no idea how to use them, but think of the sweet mods possible with it. Map mods, car mods.

Is it actually illegal though if nobody's making any money off it?
PMEmail Poster
Top
RIT_ninja
Posted: Oct 14 2014, 08:58 AM
Quote Post


Got Pedometer?
**********

Group: Advanced Members
Posts: 1,789
Member No.: 213
Joined: Jun 8th 2007
Location: Taipei/Nagoya





QUOTE (Deskyx @ 1 hour, 46 minutes ago)
Figured it would run awful. Which is why I suggested you extract the game data such as car geometry and/or course geometry, or music tracks.

Of course you shouldn't do any of this because I asked you to, because I have no idea how to use them, but think of the sweet mods possible with it. Map mods, car mods.

Is it actually illegal though if nobody's making any money off it?

It's piracy if I distribute it freely just like if you torrent a PC game. Nobody's making any money, but the intellectual property belongs to NamcoBandai. If people start running cab datas at home, arcades would start losing players and will not buy upgrades from NB anymore. No sales means no more games.

Well, that would be the case in arcade popularized places. In the US, I can understand that with more and more arcades closing, many arcade gamers chose to invest in buying an arcade cab and running the game from their garage or basement. This is especially the case if you live in a rural area.
PMEmail PosterUsers WebsiteMSN
Top
vash944
Posted: Oct 30 2014, 07:03 PM
Quote Post


Danmaku Racer
**********

Group: Core Members
Posts: 7,399
Member No.: 8,599
Joined: Sep 4th 2012
Location: Philippines





QUOTE (Deskyx @ Oct 14 2014, 07:12 AM)
Figured it would run awful. Which is why I suggested you extract the game data such as car geometry and/or course geometry, or music tracks.

Of course you shouldn't do any of this because I asked you to, because I have no idea how to use them, but think of the sweet mods possible with it. Map mods, car mods.

Is it actually illegal though if nobody's making any money off it?

Even modding a game from Namco-Bandai or any game companies without a consent is probably illegal unless they slip you off on the 10-year grace period

Making any moolah or not as long when they see it and probably attack you on legal mumbo-jumbo that means you're a threat to them

@RIT_ninja
Heck with current overkill PC specs it should emulate and probably run on warpdrive, but the issue stands when a certain BIOS file from WMMT3 series will be compatible on MAME derivatives unless one of the devs found the holy grail to how to emulate it on 100% success

from what I know WMMT2 emulated seems playable but not as smooth as the arcade counterpart I'd say about 70% working

as for reading WMMT3 Series magnetic cards during emulation is one tough cookie unless some DIY'er found a solution as an input drive on that card R/W assembly

The Card R/W assembly doesn't use ink but it uses a system similar to Ancient Fax machine or Cash register it uses thermal printing, as for R/W data it uses similar to Casette tape as I've noticed that there was a line scratches on a certain area on the rear portion of the card, based on my perception when I got access to the WMMT3 cabinet when fixing with the greenhorn maintenance crew ^_^

My deduction that they don't use ink on WMMT3 is solid when I deliberately used the same sized magnetic card on WMMT3 but it did read the car data but the written part was blank then my deduction of thermal printing was right only the needle etching was evident because that magnetic card from a Train has no thermal layer on it as opposed on the WMMT cards

This post has been edited by vash944 on Oct 30 2014, 07:17 PM
PMEmail PosterUsers Website
Top
RIT_ninja
Posted: Nov 2 2014, 06:22 PM
Quote Post


Got Pedometer?
**********

Group: Advanced Members
Posts: 1,789
Member No.: 213
Joined: Jun 8th 2007
Location: Taipei/Nagoya





The card reader can come later, the main thing is the roms don't even run.
There is a forum where people were working on getting an original Xbox dev kit to run CHDs by adding extra ram and hooking up the rom drive to the Xbox. It will run at 100% because the Chihiro is based off of the Xbox original. Of course, this only works for WMMT1-2. The development died out due to the lack of interest and the lack of roms the Chihiro has.

WMMT3 uses a completely different hardware, the Namco N2. However, no attempts of emulating the hardware was made, probably due to the fact that it only plays about 7 arcade games, 3 of them being WMMT3, 3DX, and 3DX+.

WMMT4 and 5 currently runs off of BandaiNamco's arcade variations of Linux, similar to the Sega Lindbergh or RingEdge, however the hardware has not been cracked or hacked like Sega's.

The common misconception that specs is all that matters, but you got to look at the hardware compatibility and software emulation. Otherwise every low-end laptop can perform 100% speed 60fps PS2 and Wii emulation.

This post has been edited by RIT_ninja on Nov 2 2014, 06:25 PM
PMEmail PosterUsers WebsiteMSN
Top
vash944
Posted: Nov 5 2014, 10:49 PM
Quote Post


Danmaku Racer
**********

Group: Core Members
Posts: 7,399
Member No.: 8,599
Joined: Sep 4th 2012
Location: Philippines





QUOTE (RIT_ninja @ Nov 2 2014, 06:22 PM)
WMMT3 uses a completely different hardware, the Namco N2. However, no attempts of emulating the hardware was made, probably due to the fact that it only plays about 7 arcade games, 3 of them being WMMT3, 3DX, and 3DX+.


Since HW Specs using customized PC parts from Namco System N2, there are no news regarding decrypting the System N2's BIOS

But hearing one crazy guy that he was offering a WMMT3 from customized PC cabinet still no leads about him
PMEmail PosterUsers Website
Top
whsprs0
Posted: Feb 21 2018, 01:30 PM
Quote Post


WME Regular
*

Group: Members
Posts: 5
Member No.: 10,904
Joined: Feb 21st 2018
Location: Update Profile





I had to end up buying one of these because the wait was too much ! :( Sadly it's just a shooting setup, but lots of good shooters to play at least. Had to have that Virtua Cop 3!

Hopefully some day I can get a wheel hooked up or other controls.
PMEmail Poster
Top
WRX22B1998
Posted: Feb 23 2018, 12:30 PM
Quote Post


22B - Ultimate Impreza
**********

Group: Core Members
Posts: 12,677
Member No.: 4,234
Joined: Dec 21st 2008
Location: Sydney, NSW, Australia.





if the price wasn't so steep (still couple thousand i think the wmmt3/dx machines are going for) i might've got one or two.

well that and the "where to put it" issue.

This post has been edited by WRX22B1998 on Feb 23 2018, 12:51 PM
PMEmail PosterUsers WebsiteMSN
Top

Topic Options  Reply to this topicStart new topicStart Poll